Släng ut Spotify

Jag är knappast ensam om att ha en förkärlek för de pittoreska caféer man springer på under resor i Europa. Att spontant slinka in på ett litet lokalt café som vid en första anblick inte ser mycket ut för världen. Inte en turist i sikte, enbart de lokala stamgästerna som inte verkar ha lämnat caféet, ens för att sova de närmsta 30 åren. Kaffet smakar lite annorlunda, dofterna är inte enbart de vi är vana vid och en ljudnivå som passerat det som vi i Sverige skulle anse lämpligt på ett café.

Och ändå är det just från de caféerna som man har de bästa minnena. Och smakupplevelserna.

Vad är det då som gör att de smak och doftupplevelser som inte kanske är de mest exklusiva, ändå upplevs som de mest starkaste och minnesvärda?
Om jag får gissa fritt, så beror en stor del på att vi är så vansinnigt trötta på de hypermoderna cafékedjor som poppar upp i varje gathörn och som tävlar i att servera störst och sötast latte, i det trendigaste glaset. Vi är trött på de stora kedjor av snabbfik och halvfabrik och påmålade personlighet i form av trendig inredning som ska verka så patinerad och äkta.

När vi så äntligen besöker ett café som fortfarande är äkta, precis som det varit i decennier så slås vi av hur stamgästerna fikar på ett naturligt och okonstlat sätt, som de gjort i decennier.Vi längtar tillbaks till hur vi anser att ett café egentligen ska vara. Okomplicerat, naturligt och en enorm dos personlighet som smittar av sig på gästerna. Att kunna slå sig ner för att få ett break i den stressiga vardagen, träffa sina vänner och få en avslappnande fikastund.

Så den lätt skräniga ljudnivån, den raspiga stereon som spelar musik från en svunnen tid och de gapiga stamgästerna är nog bland det mest stämningsförhöjande man kan placera i en cafémiljö. I alla fall om man vill att gästerna ska förvandlas till just stamgäster.

Så om du driver ett café, så kanske det är dags att slänga ut den hypermoderna ljudanläggningen med designade spellistor som mest låter som vilken hotellfoajé som helst. Släpa hellre in en halvrisig skivspelare och köp på dig en skivback på loppis för en tia. För det kanske är exakt det som dina kunder egentligen vill åt. Och kanske just då behöver vi svenskar inte resa ut i Europa för att få njuta av en ärlig och delikat café miljös om vi gärna besöker som stamgäster de närmsta 30 åren.Per Samuelsson

Leave a Reply Text