Om Krydda med Musik

Coco & Blueberry

Krydda-med-musik.se är Sveriges första webbplats dedikerad för mat och musikmatchning. Här kommer jag skriva om trender, forskning och egna erfarenheter inom området Mat & Musikmatchning.

Genom att välja en viss musik, eller förändra ljudmiljön vi befinner oss i, kan vi påverka hur vi upplever smaker. Vi kan alltså få vår mat eller dryck att smaka bättre enbart genom att medvetet välja vad vi lyssnar till.

 

CROSSMODALISM

Du har säkert sett termen Crossmodalism eller Crossmodal Experiences i något sammanhang. En term som ofta handlar om upplevelsevaserade event där två eller fler sinnen eller vetenskap/konstformer samverkar till en helt ny upplevelse, likt den värld där den molekylära gastronomin utforskar sinnenas potential. Vad det hela handlar om är exakt det vi skriver om här på krydda-med-musik.se
Att kombinera flera sinnen på ett medvetet sätt för att förhöja den totala smakupplevelsen. Forskning visar att det finns korrelationer (korsreferenser) mellan våra sinnen, att vi kan synka en smakupplevelse med en ljudupplevelse och på så sätt få dem att verka i perfekt synk. Man har också bevisat att upplevelsen inte bara adderas när man kombinerar två eller fler sinnen, det blir mer effektivt än så. 1+1=3.

Man ska samtidigt vara medveten  om att det även fungerar även åt det andra hållet. Om man lyssnar till musik som inte matchar med en viss smak, så kommer smaken med stor sannolikhet att dämpas. I praktiken skulle det kunna innebära tex att om du bjuder på en söt drink och spelar ”fel” musik, så kommer drinken upplevas mindre söt än vad den egentligen är.

Det är är exakt det som Crossmodalism handlar om, att nyttja flera sinnen för att skapa en större total smakupplevelse.

Om det är något särkilt område du vill läsa om när det gäller Mat & Musikmatchning, tveka inte då att höra av dig!

 

 

krydda-med-musik.se är grundat av Per Samuelsson, och drivs av FANKY art Lab, ett företag som arbetar med upplevelsebaserad kommunikation.