Musiken som förbättrar Julmaten

Julen är kanske den högtid som förknippas starkast med våra sinnen. Julkänslan infinner sig instinktivt och omedelbart när hörseln triggas av julsånger, bjällerklang och Kalle Ankas jul i på TV’n i bakgrunden. Och det är inte bara vår hörsel som tycker att det låter Juligt, ljuden och musiken påverkar även hur vi upplever smaken på Julmaten.

 

Genom att medvetet välja bakgrundsmusik, ljussättning och hur vi dukar julbordet så kommer vi även påverka hur julmaten smakar, och hur nyttigt eller onyttigt vi kommer att äta.

 

Om vi enbart vill att maten ska smaka bättre rent generellt, så kan vi ta till ett enkelt knep. Spela valfri klassisk musik, så kommer matgästerna uppleva att maten håller en högre kvalité och smaka bättre. Maten kommer dessutom upplevas lite mer exklusiv och påkostad än med annan musik, eller om det är tyst. Men nu var det julkänslan vi var ute efter, så då är det nog bäst se till att det är de klassiska jullåtarna som finns i spellistan.

 

Traditionell julmusik i bakgrunden kommer få även de rätter vi äter till vardags (korv, sill, lax mm) att smaka mer Juligt än annars. Vi har starka kopplingar mellan våra sinnen och de hjälper till att trigga känslor och upplevelser vi tidigare haft i våra liv. När vi hör en välbekant jullåt så kastas vi känslomässigt rakt in i julkänslan oavsett om vi vill eller inte. Maten kommer således att upplevas mer Julig med jullåtar, bjällerklang, eller andra Jul-relaterade ljud i bakgrunden.

 

Förstärk grundsmakerna
Julbordet innehåller traditionsenligt väldigt många söta smaker, vilket inte alltid är helt nyttigt för vår hälsa. Men det behöver inte vara så. Genom att medvetet välja musik och dukning, så kan vi servera mat som är mindre sötad med socker – men ändå uppleva maten som precis lika söt. Om vi väljer att spela Jullåtar framförda på Piano i ett lite mer långsamt tempo och som upplevs ”soft”, kommer sötman i smaken att framhävas.

 

Om vi däremot vill förstärka det lite syrliga som finns i sill och syltlök så väljer vi med fördel musik med ljusare klanger, framfört på trombon eller trumpet, gärna med lite snabbare fraser.

 

Vill vi förstärka sältan i rätter som lax och Jansson frestelse så passar musik framförd med staccato, korta snabba toner med stark attack och väl definierade pausar.

 

Hur vi serverar maten kommer också att påverka hur vi upplever att den smakar. Genom att servera maten på vita runda tallrikar, så kommer den upplevas som hela 10% sötare än om den serveras på svarta fyrkantiga tallrikar. Med röda dukar på matbordet så kommer smaken av fruktsötma att framträda tydligare.  Och vill vi äta lite mindre portioner så kan vi med fördel använda röda tallrikar, vilket i studier visar att vi känner mättnadskänsla fortare.

 

Så vilka låtar ska man spela för att förstärka smakerna på julbordet?
Självklart ska du välja de favoriter du själv har, men som en guide baserad på de studier som gjorts kommer här en playlist över jullåtar som verkligen funkar som krydda till Julmaten i ett kommande inlägg.

 Per Samuelsson

Leave a Reply Text