Musik som krydda

Att använda musik som krydda kan låta långsökt och flummigt, men tittar närmre på en kryddas egenskaper och funktion så klarnar det.

 

Vi har i alla tider använt kryddor för att förstärka smaker och för att styra smaken i en viss riktning. Vi har sötat med socker honung och sirap för att skapa en behagligare smak som uppfattas tilltalande. Vi har använt salt, citron och ingefära för att skapa piggare smaker, och vi har använt peppar, chili och lök för att sätta sting på smaken. helt enkelt olika kryddor för att förstärka olika egenskaper och känslor.

 

På Samma sätt har vi i alla tider använt musk för att förstärka olika känslor i vårt liv. Ibland vill vi förstärka känslor som glädje, ömhet och attityd. Och ibland vill vi styra våra känslor åt et annat håll, för att nå ett känsloläge som vi hellre vill befinna oss i.

 

När en kompositör skriver musik, så har den en hel verktygslåda med musikaliska parametrar som kan användas för att styra upplevelsen av musiken. Lite grann som musiken ”kryddor”. Genom melodier kan man uttrycka glädje, vemod, sorg, ömhet och geografisk tillhörighet väldigt tydligt. Genom harmoniken sätts stämningen som en fast grund och kan verkligen få musik att upplevas så där kärvt, vackert, traditionellt, dissonant eller lättlyssnat. Rytmen påverkar lyssnarens egna interna tempo och styr obönhörligen vilken sinnebild man försätts i. Instrumenteringen avgör för slutresultatet hur musiken kommer kommunicera med lyssnaren, antingen gles instrumentation som gren en intim känsla, eller en komplex klang från en hel orkester som verkligen kan symbolisera makt. Alla de här parametrarna har kompositören som verktyg för att välja hur lyssnaren ska uppleva musiken. Precis som kocken kryddar för att påverka smakupplevelsen.

 

Kryddor och musik har alltså ganska liknande påverkan på hur vi mår och vilka känslor vi vill trigga i våra liv. Genom att ha kännedom om vad våra kryddor gör med vår mat, och hur den musik vi lyssnar på påverkar våra smaklökar, så kan vi verkligen göra en smak och musikmatchning som hjälper till att påverka smakupplevelsen i den riktning vi önskar.

 

Så var gärna lite petig med vilken musik du spelar till en viss maträtt – för inte skulle du väl välja kryddor bara lite på måfå?

 

Signa upp till nyhetsbrevet så får du tips om hur du kryddar med musik på bästa sätt.

[codepeople-post-map]

Per Samuelsson

Leave a Reply Text