Hur smakar filmljud?

Väldigt ofta när man pratar om att förstärka intryck med hjälp av ljud så pratas det underförstått om att tillsätta musik. Särskilt om man befinner sig i en restaurang eller butiksmiljö.
-Visst, musik är en av de starkaste medierna vi kan ta till för att verkligen skapa en atmosfär med hjälp av ljud i en lokal. Men det finns så många andra ljud man kan använda sig av utan att det för den sakens skull upplevs konstgjort eller ansträngt.

Ett av de bättre exemplen jag själv upplevt, var den lilla butiken på São José 118 i Lissabon. Butiken är verkligen pytteliten, och ägaren har verkligen försökt trycka in så mycket 50-60 tals nostalgiska produkter att de knappat går att ta sig fram. Och det är verkligen ett myller av intressanta varor.

Men istället för att använda sig av musik för att förstärka den originella känslan, så har ägaren valt att istället spela filmer från den epoken. Men utan att visa bilden.
Man får alltså höra filmerna, men inte se bilden. Och man får verkligen flashbacks bara av att höra det gamla språket, uppspelat i en anläggning som har en frekvensgång från den tidseran. Man formligen kastas in i atmosfären från filmen, på bråkdelen av en sekund i samma ögonblick man kliver innanför dörren. Soundscapet som fyller butiken är en av de bästa ljuddesigner jag hört på länge, och för butiksinnehavaren kostade den inte många kronor att genomföra.

Genialt!

Jag måste erkänna att det efter en dags besök i olika butiker med musik som tävlar i vem som kan spela starkast, då är det otroligt skönt att få komma in i en butik där man slipper musiken och bara kastas in i en känsla av att ha färdats tillbaks i tiden.

Tänk om man skulle göra samma sak med ljudmiljöer på restauranger. Vilken mat skulle man servera på en restaurang som spelar sci-fi filmer?
Eller hur skulle en maträtt som är matchad till en Tarkovskij film smaka?Per Samuelsson

Leave a Reply Text