Matcha smak med musik – hur då?

Mat & Musik -matchning låter väl intressant, men hur funkar det?
Enkelt förklarat: Vi kan påverka en smakupplevelse genom att välja musik som förstärker smaken. Genom att matcha musik med en maträtt, så förstärks alltså den totala smakupplevelsen.

 

Genom studier har man hittat samband mellan våra smaklökar och vårt sätt att uppleva ljud och musik. Man har sett att upplevelsen av en viss smak har en direkt koppling till en viss parameter i musik vi hör. Precis som vi gärna sammankopplar en dov ton med en mörk färg, eller en ljus ton med en ljus färg.

 

Det handlar alltså om att matcha smak och musik med samma egenskaper. Upplever vi dessa samtidigt så kommer upplevelsen att växa. 1+1=3.

 

För det är faktiskt så att allt vi hör, påverkar våra smaklökar. Ljudmiljön vi befinner oss i när vi intar en maträtt kommer att påverka hur vi upplever att maten smakar. Oavsett om vi vill det eller inte. Och det hela sker på ett omedvetet plan som vi för det mesta inte ens reflekterar över. Så det kan alltså vara dags att bli lite lyhörd för vilken ljudmiljö våra kök i hemmet har…

 

Om man är medveten om, och har kunskap om hur våra smaklökar och vår hörsel fungerar ihop – då kan man skapa underverk med matlagningen. Utan att ens skaffa sig bättre kockkunskaper. Vi kan alltså få vår mat att smaka bättre genom att matcha den med rätt musik.
-Visst är det häftigt!

 

Att medvetet kunna krydda-med-musik, är som att använda ett osynligt, hemligt vapen i matlagningen, ett vapen som de flesta idag inte verkar reflektera över. En hemlig och osynlig krydda som inte behöver kosta pengar, ta plats eller ha ett bäst-före-datum.

 

Dessutom är det en krydda som du förmodligen redan har i hemmet, oavsett om den står i skivhyllan, CD-stället, i din telefon eller i en streamingtjänst du abonnerar på.
Om du vill lära dig mer om mat och musikmatchning, så rekommenderar jag dig att anmäla dig till vårt nyhetsbrev, så riskerar du inte missa något.

 Per Samuelsson

Leave a Reply Text