Hetare smaker med rätt musik - ny studie

Spicy Sound formEn ny studie av Steve Keller och Qian ”Janice” Wang, visar på hur vi kan förstärka hettan och kryddigheten i mat genom att använda bakgrundsmusik med en viss typ av egenskaper. På restaurangen Etch i Nashville med kock Deb Paquette i spetsen, serverades 181 matgäster försedda med hörlurar samma maträtt. Matgästerna fick höra olika musik i hörlurarna och de antecknade i ett formulär hur pass kryddigt eller söt de upplevde smaken.

Innan studien genomfördes gjorde man en online-undersökning, där man frågade vilken typ av musik personerna tyckte passade bäst till kryddig mat. Man fick fram en rad musikaliska parametrar som flertalet av personerna associerade med kryddig mat. Man såg ett samband att klanger med en hög pitch i kombination med ett snabbt tempo, inslag med ljud som innehåller distorsion och där det finns en kulturell koppling till länder vi förknippar med kryddor, som exempelvis Brasilianskt slagverk.

Tonsättaren Kurt Goebel fick i uppgift att komponera kryddig musik utifrån de egenskaper man såg i online-undersökningen. Den musiken blev den första låten som en fjärdedel av testpersonerna hörde i hörlurarna. Den andra låten som spelades innehöll de parametrar som man i tidigare studier sett harmoniserar med söta smaker. Det tredje som spelades upp var ingen låt, utan vitt brus. Den sista fjärdedelen av testpersonerna fick hörlurar där ingen musik spelades upp.

Steve Keller som initierade testet har en bakgrund inom psykologi och har de senaste 25 åren etablerats som en av de främsta inom audio branding. Hör honom berätta om testet och förklara en hel del annat inom ramen för mat och musikmatchning i Podcasten Live happy:

To hear the soundscapes used in the experiment, please visit:
http://ivaudiobranding.com/spicysounds/

For more information about iV, please visit:
www.ivaudiobranding.com

For more information about Etch, please visit:
www.etchrestaurant.com

The team behind spicy sound
Deb Paquette, Qian ”Janice” Wang and Steve Keller, the team behind spicy sound.