Vår ljuddrink tävlar för Sverige i Gourmand Awards

Vår ljuddrink tävlar för Sverige i Gourmand Awards

Cosmopolitan With a Sonic Twist – är ljuddrinken som har gått till final och representerar Sverige under Gourmand Awards i Yantai, Kina i sommar. Per Samuelsson och Iréne Sahlin från Taste of Sound AB, är upphovsmännen till den innovativa produkten som kombinerar ett klassiskt drinkrecept med musik komponerat baserat på resultat från forskningen.

En klassisk drink som matchas med specialkomponerad musik är inte något nytt eller konstigt för Per och Iréne. De har specialkomponerat musik för en rad exklusiva middagar de senaste åren, samt även gett ut boken Krydda med Musik, som förra året kammade hem titeln i ”Best in the World” i kategorin Innovative under Gourmand Awards.

Den här gången representerar de Sverige med sitt nya koncept ”-With a Sonic Twist” där de kombinerar klassiska drinkar med musik som har samma egenskaper som drinken. Metoderna för hur man matchar musik med smaker, hämtar de från den neurovetenskapliga forskningen som visar hur våra sinnen förhåller sig och förstärker varann. Enkelt beskrivet finns det kopplingar för hur vissa musikaliska parametrar förstärker vissa smaker.

– Lyssnar du exempelvis på musik med stor del högfrekvent innehåll kommer syrliga smaker fram effektivt. Om du däremot lyssnar på musik med lågfrekvent innehåll och lite kärvare klanger så kommer beskan att framträda tydligare, berättar Per.
– Man har under lång tid forskat på området, men det är de senaste tio åren som forskningsresultaten formligen exploderat, berättar Iréne.

Trenden att tonsätta och ljuddesigna smaker sprider sig snabbt över världen, även om vi inte sett så mycket i Sverige av den ännu.
– Att gå vidare till finalen i Gourmand Awards betyder mycket för vårt koncept med musikmatchade drinkar.
– Vår förhoppning är att kunna sprida våra tonsatta drinkar och middagar, så att än fler får uppleva hur musik kan förstärka smaker, berättar Per och Iréne.

 

Gourmand Awards final:
24-26 Maj 2018
Yantai, Kina
www.cookbookfair.com