Taste of Sound - en multisensorisk middagsupplevelse

Taste of Sound - en multisensorisk middagsupplevelse

När vi började började komponera musik för måltider, var det ett koncept som vi omedelbart märkte gav enormt bra respons. Ett middagskoncept, där specialkomponerad musik verkligen förstärker smaker och är mer än något som bara ligger i bakgrunden. Här är musiken, smaken och middagsupplevelsen i fokus till 100%.

Taste of Sound är namnet på konceptet som förvandlar en eventmiddag till en multisensorisk upplevelse för alla sinnen. Musik, smak, doft, ljussättning och atmosfär i perfekt synk skapar en upplevelse som inte liknar något annat.

Redan när du kliver innanför dörrarna märker du att att det här inte kommer att bli någon vanlig middag. Du kommer rakt in i en helt ny värld, en atmosfär som verkligen förflyttar dig från den grå vardagen. Du hör ett soundscape av ljud som är en blandning av välbekanta ljud från naturen och olika delar av världen, i kombination med musikaliska klanger. Väggarna är ljussatta med mönster som sakta förändrar sig över tid och hela rummets atmosfär förändras. Vad som sker därefter skiljer sig från middag till middag, men en sak är säker. Du kommer få uppleva en måltid du tidigare inte upplevt.

Vi vill skapa en middagsupplevelse där hela måltiden är en helt ny typ av upplevelse för alla sinnen, en multisensorisk måltidsdesign.

Till varje maträtt, framförs musik i bakgrunden live, som har komponerats för att matcha smakerna till just den maträtten. När musik och smak synkar och har samma egenskaper, förstärks den totala smakupplevelsen med upp till 60% visar en rad studier. Det finns en hel del forskning på området och mycket av den kommer från universitetet i Oxford. När vi upptäckte några av de studierna, såg vi direkt potentialen och dök under ett par år ner i forskningsresultaten och lärde känna forskare, för att på så sätt lära oss allt inom området.

Vid en traditionell eventmiddag avbryts gästerna allt som oftast när de förväntas titta på underhållning, eller tvingas att lyssna på tal mitt under någon av rätterna. Inte bara matupplevelsen går då förlorad, utan även konversationerna som startat kring borden avbryts.
Det här var något vi verkligen vill ändra på, så får inte en måltidsupplevelse på den nivån vara. Allt för ofta inte finns någon dialog mellan kök, underhållare och arrangörer för att skapa en bra måltidsupplevelse. Man beställer helt enkelt lite ”god” mat, frågar någon musiker om att spela något godtyckligt och mitt i alltihop får chefen för sig att det är ett bra tillfälle att hålla sitt tal till medarbetarna.

Taste of Sound är det svenska startskottet på den starkt växande gastronomiska trend som ofta kallas Crossmodalism, en samlingsterm som b.la. rymmer forskning, kultur, gastronomi, filosofi och andra upplevelsebaserade konstarter.