Blir vin bättre av ultraljud?

Blir vin bättre av ultraljud?

Sonic Decanter är namnet på en gadget som påstås kunna förädla viner genom att spela upp ljud för dem. Det handlar inte om regelrätt musik utan snarare om ultraljud som kommer i kontakt med vinflaskan via ett vattenbad. Det vill säga ljud som har en frekvens som ligger högre än vad den mänskliga hörseln kan registrera, vilket innebär frekvenser över 20 kHz. Sonic Decanter verkar i området 40 kHz – 80 Khz med en svepande resonansfrekvens i kombination med ytterligare en eller flera subharmoniska frekvenser.

Tanken är att istället för att lufta vinet som vi är vana att göra en stund innan det serveras, så ska vi istället placera vinet i apparaten och starta den. När processen startats tar det 15 minuter för vita viner och 20 minuter för röda viner, att färdigställas och vinerna ska då ha förbättrats och fått den elegans en naturlig åldring gör.

I Patent #7220439 (Det ena av Sonic Decanter’s två patent) beskrivs att processen av vinlagring är väldokumenterad och en viktig nyckel är på sättet molekyler av kalium, bisulfat, natriumbisulfit och andra tillsatser interagerar med varann. Det hela sker på molekylnivå. Sonic Decanter hjälper till med just detta genom att ljudvågorna från ultraljudet skapar små små bubblor som påskyndar processen.

Vetskapen om detta är ingen nyhet i sig. Man har länge vetat att ljust förändringar av tryck och temperatur påverkar vinets åldringsprcess och ljud har faktiskt använts långt tidigare för att uppnå samma resultat. Det första patentet där ultraljud används kom redan 1934 av Jakob August Bachmann för att påskynda processen av fermenterade och destillerade drycker. Därefter har ett antal patent dykt upp genom historien, varav Sonic Decanter baseras på det senaste som lämnades in 2005 av Charles G. Leonhardt och James A. Morabito.

Vi har inte själva haft möjlighet att testa Sonic Decanter och när man söker på nätet så är det väldigt spridda åsikter som kommer fram. En del tester säger att smaken påverkas, men inte doft och kulör. Andra som köpt produkten berättar om hur den havererat efter ett par användningar och att företaget som säljer den därefter har varit omöjliga att få tag på. Andra berättar hur man kan påverka smaken betydligt billigare med lite DIY -anda med hjälp av mikrovågsugnar och blenders som syresätter.

Det lider inte direkt någon brist på gadgets för vinälskare, och diskussionen vilken som fungerar fortsätter nog i all evighet.